Składniki:
- filet z karpia około 1 kg
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki proszku chilli
- puszka pomidorów (lub 3 duże pomidory obrane ze skórki i posiekane)
- ½ łyżeczki oregano
- sól, pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
Jak przyrządzić?
Filet z karpia kroimy na paski o szerokości 4-5 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące i podsmażamy przez chwilę na oleju. Po czym odwracamy filety i smażymy z drugiej strony. W miseczce mieszamy drobno posiekane pomidory, chilli, oregano, wyciśnięty czosnek i sok z cytryny. Układamy podsmażonego karpia w brytfance, zalewamy przygotowanym sosem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Podawać z sałatką, ryżem lub bagietką. Białe wytrawne wino będzie doskonałym dodatkiem do tego dania.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor |