Składniki:
1/2 pepryki czeronej,
1/2 papryki zielonej,
2 pomidory,
2 cebule,
ok 20 dag cienkiej kiełbasy, np. krakowska, wiejska,
sól, pieprz, oregano (lub inne przyprawy według gustu),
30 dag ryżu,
2 łyżki oleju,
ser żółty do posypania.
Jak przyrządzić?
Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Cebule pokroić w półtalarki i dorzucić do kiełbasy. Usunąć pestki z papryk i pokroić je w kostkę. Pomidory obrać ze skórki (najlepiej po wcześniejszyp sparzeniu ich) i pokroić w małe czastki. Papryki i pomidory wrzucić na patelnię i dusić wszystko razem do momentu gdy papryka bedzie miękka. Całość doprawić do smaku przyprawami. Ryż ugotować na sypko. Porcje ryżu polać leczo i posypać startym serem. Smacznego!
Uwagi:
Kiełbasę można zastąpić mięsem mielonym, jest równie smaczne!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | renata_chuda |