Leczo z kiełbasą i warzywami

Przepis kulinarny

Składniki:

1/2 pepryki czeronej,
1/2 papryki zielonej,
2 pomidory,
2 cebule,
ok 20 dag cienkiej kiełbasy, np. krakowska, wiejska,
sól, pieprz, oregano (lub inne przyprawy według gustu),
30 dag ryżu,
2 łyżki oleju,
ser żółty do posypania.

Jak przyrządzić?

Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Cebule pokroić w półtalarki i dorzucić do kiełbasy. Usunąć pestki z papryk i pokroić je w kostkę. Pomidory obrać ze skórki (najlepiej po wcześniejszyp sparzeniu ich) i pokroić w małe czastki. Papryki i pomidory wrzucić na patelnię i dusić wszystko razem do momentu gdy papryka bedzie miękka. Całość doprawić do smaku przyprawami. Ryż ugotować na sypko. Porcje ryżu polać leczo i posypać startym serem. Smacznego!

Uwagi:

Kiełbasę można zastąpić mięsem mielonym, jest równie smaczne!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje3-4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł
Autor renata_chuda

Leczo z kiełbasą i warzywami: Podobne przepisy

Leczo z kiełbasą i warzywami: wypróbuj również

Powiązane Tematy