Składniki:
mąka pszenna (3 1\2 szklanki,
margaryna (1 1\4 paczki),
jaja 18 sztuk ,
sól (1\2 łyżki),
woda (2 1\2 szklanki),
tłuszcz do smarowania blachy (1 łyżka)
Jak przyrządzić?
Wodę, margarynę i sól zagotować. Wsypać przesianą mąkę i nie zdejmując z ognia energicznie mieszać, tak aby ciasto nie przywarło do naczynia. Zdjąć z ognia i przestudzić (ok. 10 min), co jakiś czas mieszając. Do przestudzonego ciasta dodawać stopnioso roztrzepane jaja, ciągle miksując. Miksowanie przerwać, gdy ciasto uzyska konsystencje gęstej śmietany. Włożyć do płóciennego worka zakończonego zdobnikiem o przekroju owalnym i małej średnicy, wyciskać okrągłe kuleczki na lekko posmarowane tłuszczem blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 C przez 15 min. ,przy lekko uchylonych dzwiczkach piekarnika, na kolor jasnozłoty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | porcja na 1 kg |
Autor | mielona_15 |