Składniki:
- 25 dag masła lub margaryny
- 25 dag cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 75 dag brzoskwiń
- 1 łyżka siekanych orzechów
- 4-6 łyżek konfitur
Jak przyrządzić?
Białka ubić na pianę, dodać połowę cukru, ubić na sztywno, do miękkiego masła wsypać pozostały cukier i cukier waniliowy, ucierać, dodając po jednym żółtku do czasu aż powstanie puszysta masa.
Ubite na pianę białka kłaść łyżką na masie maślanej, wymieszać, w żadnym wypadku nie miksować, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia, ostrożnie połączyć.
Dużą płaską blachę wyłożyć papierem pergaminowym lub natłuścić masłem i oprószyć tartą bułką, przełożyć przy-gotowane ciasto, równomiernie rozprowadzić, wyrównać powierzchnię.
Brzoskwinie umyć, wypestkować, można zdjąć skórkę, ułożyć na cieście płaską częścią do góry, piec 35-45 min w piekarniku o temp. 200°C, przestudzić, w miejsce po pestce włożyć konfiturę, posypać orzechami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Julita |