Składniki:
- 1 kabaczek - 2 marchewki - 2 strąki kolorowej papryki - 20 dag wędzonej szynki lub polędwicy - 3 jajka - 300 ml śmietany v- sól - pieprz - gałka muszkatołowa - 3 dag żółtego sera - 2 łyżki oleju
Jak przyrządzić?
Kabaczek umyć, obrać, usunąć miąższ z pestkami, ugotować na parze, pokroić w dość dużą kostkę,marchewki ugotować na półmiękko w skórce, obrać, pokroić w kostkę, paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w kostkę, szynkę pokroić w kostkę lub na słupki. Jajka rozkłócić ze śmietaną, przyprawić do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową, wymieszać ze startym żółtym serem. Na oleju przesmażyć warzywa i szynkę, zalać masą jajeczno-śmietanową. Kiedy masa częściowo się zetnie, omlet przewrócić na drugą stronę i dosmażyć.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Julita |