Składniki:
Placek biszkoptowy:5 jajek, 5 łyżek mąki, 5 łyżek cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Placek orzechowy:20 dag orzechów(zmielonych), 10 dag kokosu, 8 łyżek cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka mąki, 8 białek.
Krem:2 budynie śmietankowe, 3 szklanki mleka, 4 łyżki cukru, 4 żółtka2 galaretki cytrynowe, 1 masło, 2 paczki delicji.
Jak przyrządzić?
Placek biszkoptowy:Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, wymieszać, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Upiec biszkopt.
Placek orzechowy:Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Upiec placek.
Krem:2 szklanki mleka zagotować z cukrem, resztę mleka wymieszać z budyniem i z żółtkami, wlać do gotującego się mleka, zagotować ciągle mieszając.Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, masło utrzeć, dodać powoli ostudzony krem i ucierać, dodając krzepnącą galaretkę, wymieszać.Na placek orzechowy wyłożyć połowę masy, na to poukładać delicje i drugą połowę masy oraz biszkopt. Wierzch posmarować lekko kremem i posypać posiekanymi orzechami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | JUSTIS |