Składniki:
Ogórki średniej wielkości,
chrzan,
gałązki z drzewa wiśni,
gałązki czarnej porzeczki,
czosnek,
liście winogron,
koper,
sól kamienna - nie jodowana.
Jak przyrządzić?
Ogórki myjemy i namaczamy w wodzie na ok. 4 godziny.Myjemy słoiki i wkładamy do każdego: 1 ząbek czosnku, kawałek chrzanu, po kawałku gałązek wisni i porzeczki z listkami, koper oraz duży liść winogronowy.Ogórki wkładamy do słoików a następnie zalewamy gorącą wodą z solą - 1 czubata łyżka soli na 1 litr wody. Zakręcamy dokładnie i przetrzymujemy przez kilka dni w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach przenosimy w chłodne miejsce - piwnica.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | aśka |