Ogórki kiszone (autor aśka)

Przepis kulinarny

Składniki:

Ogórki średniej wielkości,
chrzan,
gałązki z drzewa wiśni,
gałązki czarnej porzeczki,
czosnek,
liście winogron,
koper,
sól kamienna - nie jodowana.

Jak przyrządzić?

Ogórki myjemy i namaczamy w wodzie na ok. 4 godziny.Myjemy słoiki i wkładamy do każdego: 1 ząbek czosnku, kawałek chrzanu, po kawałku gałązek wisni i porzeczki z listkami, koper oraz duży liść winogronowy.Ogórki wkładamy do słoików a następnie zalewamy gorącą wodą z solą - 1 czubata łyżka soli na 1 litr wody. Zakręcamy dokładnie i przetrzymujemy przez kilka dni w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach przenosimy w chłodne miejsce - piwnica.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Trudnośćprosty
Autoraśka

Ogórki kiszone (autor aśka): Podobne przepisy

Ogórki kiszone (autor aśka): wypróbuj również

Powiązane Tematy