Składniki:
Ciasto: 0,5 szklanki białek, 0,5 szklanki cukru, mąki, maku.
Krem: opakowanie budyniu waniliowego bez cukru, 1,5 szklanki mleka, kostka masła, 0,5 szklanki cukru, 4 połówki brzoskwiń z puszki, 0,5 szklanki śmietany kremówki, łyżka cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Ciasto: z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Wsypać mąkę, a nast. mak. Starannie wymieszać. Tak przygotowane ciasto wyłożyć cienką warstwą na blaszkę i upiec w temp 180st przez 15-20minut. Następnie przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odwrócić blachę do góry dnem, zdjąć ją, usunąć pergamin. Zwinąć ciasto razem ze ściereczką w roladę i pozostawić do wystygnięcia.
Krem: ugotować budyń w 1,5 szklanki mleka, dodać cukier i wystudzić. Masło utrzeć na puch i stopniowo mieszając dodawać do budyniu. Dwie połówki brzoskwiń pokroić w cienkie paseczki i włożyć do kremu. Wystudzone ciasto ostrożnie rozwinąć, posmarować kreme, ponownie zawinąć. Wierzch udekorować bitą śmietaną i brzoskwiniami. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 200 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Emilka |