Składniki:
Herbatniki, mleko słodzone skondensowane w puszce, krem karpatkowy (Delecta jest najlepsza), mleko, masło, krakersy.
Jak przyrządzić?
Mleko w puszce gotować na wolnym ogniu 3 godziny (musi być cały czas zakryte wodą). Wyjąć i przestudzić. W tym samym czasie zrobić krem karpatkowy według przepisu i wystudzić (może być bardzo gęsty budyń). Po wystudzeniu kremu masę zmiksować z masłem (może być Kasia). Kiedy już mamy przegotowane te dwie masy, bierzemy brytfankę (przepis na małą kwadratową) i układamy warstwami: herbatniki, część masy z puszki, krakersy, krem, krakersy, reszta masy z puszki. Wierzch można posypać orzechami lub inną ozdobą. Schłodzić ze dwie godziny przed podaniem. Ciasto jest pyszne, chociaż bardzo słodkie.
Potrzebne przybory:
garnek, brytfanka, mikser
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 200 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | około 20 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Agataf26 |