Składniki:
Ogórki kiszone, ziemniaki, śmietana, ew. włoszczyzna (ale niekoniecznie), przyprawy: sól, pieprz, kostka rosołowa.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki kroję w kostkę (jaką lubimy i ile kto lubi). Zalewam wrzątkiem, gotuję, dodając przyprawy: sól, pieprz, kostkę rosołową. Dodaję garść startej marchewki lub częściej garść mrożonej włoszczyzny. Gdy ziemniaki są ugotowane, najlepiej "al dente", dodaję ogórki kiszone do smaku domowników. My lubimy konkretne. Z ogórkami bywa różnie. Najczęściej używam takich, które kiszę na zimę - gotowe, pokrojone w kostkę, tylko wlać ze słoika do zupy. Taka zupa wg rodziny i innych jest najlepsza. Jeśli nie mam słoiczka, to ścieram na tarce ogórki i duszę na maśle (albo nawet dodaję bezpośrednio). Dosmaczam wg gustu i najczęściej podbijam śmietaną. Taką moja rodzina i znajomi lubią najbardziej. Pyszna jest ze świeżym koperkiem.
Uwagi:
Oczywiście, jak to niektórzy twierdzą, musi być "rosołek", czyli wywar. Ja tak nie uważam. Moja śp. Babunia nauczyła mnie, że zupa ma mieć smak taki, jaka jej nazwa - ogórkowa ma smakować ogórkami, brokułowa brokułami, a rosół rosołem. Jeśli kogoś interesuje sposób na "ogórki na zupę" - zapraszam: beatula o2@.pl - napisz, odpiszę i może też czegoś prostego się nauczę.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | w zależności od śmietany |
Autor | beatula |