Składniki:
3 jaja, 3-4 szklanki mąki, 3 duże łyżki kakao, 1 budyń malinowy (lub inny), 3/4 szklanki cukru, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, zapach do ciasta, łyżka śmietany, słoiczek sztucznego miodu, margaryna.
Jak przyrządzić?
Od jaj oddzielić żółtko i wlać do jakiegoś naczynia. Białko ubić, dodając cukier waniliowy. Żółtko, 2 szklanki mąki i 1/2 szklanki cukru zmiksować do uzyskania gęstej masy. Pozostałą część mąki wsypać do oddzielnej miski i dodać kakao i ubite białko i też zmiksować, dodając resztę cukru i 2-3 łyżki miodu. Budyń przygotować i zmieszać z 3 czubatymi łyżkami mąki. Dla uzyskania gęstej masy można do niej dodać także łyżkę cukru pudru. Masy ciasta, zaczynając od białej, wlewać warstwami na uprzednio wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą blachę. Można użyć innego budyniu, ale o czerwonawej barwie, żeby kolorystyka była widoczna. Piec 35 minut.Można posypać całość cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
miska, mikser, łyżki, blacha
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z lekko podgrznym mlekiem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średna |
Autor | Ijs |