Składniki:
Łyżka koncentratu pomidorowego, 2 puszki pomidorów, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, szczypta vegety, biały pieprz, łyżeczka maggi, cukier (ewentualnie słodzik), woda, oliwa.
Jak przyrządzić?
Niewielką ilość oliwy rozgrzewamy w garnku. Na gorący tłuszcz dajemy koncentrat, vegetę, maggi. Mieszamy energicznie, żeby nie przywarło, zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, dusimy 1 minutę. Wlewamy pomidory z puszki (ja je nieco rozdrabniam), dodajemy przeciśnięty czosnek, gotujemy na średnim ogniu około 15 min. Solimy, pieprzymy, dodajemy cukru (słodzika) według uznania. Wszystko miksujemy w garnku, dolewając powoli wody (w zależności od tego, jaka ma być konsystencja sosu, dodać jej więcej lub mniej), zagotowujemy. Gotowe.
Potrzebne przybory:
nóż, deska, garnek, otwieracz do puszek, wyciskarka do czosnku, mikser lub malakser
Jak podawać?
Jako dodatek do dań.
Uwagi:
Jeśli się komuś wody przelało i sos jest jednak za rzadki, można naturalnie zagęścić mąką. Ale dlatego napisałam: dolewać powoli wody, żebyście widzieli, jaka konsystencja z tego wychodzi.Ja nie przepadam za zagęszczaniem mąką sosów.W zależności od upodobania można do sosu dodać pietruszki, oregano lub bazylii, dużo czosnku albo więcej cukru. A także mozzarelli. Wtedy sos jest szczególnie gęsty i nadaje się wyśmienicie do różnego rodzaju makaronów.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | średni garnek |
Autor | bibi-lola |