Składniki:
Masa makowa: 30 dag maku, 3 jaja, szklanka cukru pudru, cukier waniliowy, olejek migdałowy. Ciasto: 30 dag mąki, 1,5 szklanki cukru, kostka margaryny, 6 jaj, sok z 1 cytryny i otarta drobno skórka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Mak opłukać, sparzyć i przepuścić przez maszynkę. Utrzeć żółtka z cukrem, połączyć z makiem, dodać aromaty, pianę ubitą i usztywnioną cukrem - wszystko wymieszać. Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć na puch. Dodać skórkę i sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu sztywno ubitą pianę. Połowę ciasta wlać na blachę, ułożyć warstwę maku, a na nią drugą połowę ciasta. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
Uwagi:
Do masy makowej można dodać składniki według uznania - najlepiej rodzynki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | aguś |