Sk艂adniki:
Masa makowa: 30 dag maku, 3 jaja, szklanka cukru pudru, cukier waniliowy, olejek migda艂owy. Ciasto: 30 dag m膮ki, 1,5 szklanki cukru, kostka margaryny, 6 jaj, sok z 1 cytryny i otarta drobno sk贸rka, 3 艂y偶eczki proszku do pieczenia.
Jak przyrz膮dzi膰?
Mak op艂uka膰, sparzy膰 i przepu艣ci膰 przez maszynk臋. Utrze膰 偶贸艂tka z cukrem, po艂膮czy膰 z makiem, doda膰 aromaty, pian臋 ubit膮 i usztywnion膮 cukrem - wszystko wymiesza膰. Margaryn臋 z cukrem i 偶贸艂tkami utrze膰 na puch. Doda膰 sk贸rk臋 i sok z cytryny, m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia i na ko艅cu sztywno ubit膮 pian臋. Po艂ow臋 ciasta wla膰 na blach臋, u艂o偶y膰 warstw臋 maku, a na ni膮 drug膮 po艂ow臋 ciasta. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
Uwagi:
Do masy makowej mo偶na doda膰 sk艂adniki wed艂ug uznania - najlepiej rodzynki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | agu艣 |