Składniki:
Biszkopt: szklanka mąki tortowej, 5 jaj, 1/2 szkl. cukru kryształu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Masa: 1/2 litra mleka, np. 2%, 20-25 dag wiórków kokosowych, 20 dag masła. Polewa: 2 mleczne czekolady, 1/2 kostki margaryny (nie masła).
Jak przyrządzić?
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, mąkę, proszek, ciągle ubijając. Dodać roztrzepane żółtka, dalej ubijając. Wylać na prostokątną blachę (20 x 30 cm), nie za wysoką. Piec w temp. 160-170 stopni ok. 30 min. Wystudzić. Biszkopt można nasączyć np. wodą z rumem i cukrem. Mleko zagotować, dodać wiórki kokosowe, gotować, aż zgęstnieje (ok. 20 min). Do jeszcze ciepłej masy dodać masło, mieszając, aż się rozpuści. Masę ostudzić i wyłożyć na biszkopt. 2 czekolady rozpuścić w rondelku z margaryną. Polać czekoladą wiórki. Smacznego!
Uwagi:
Na pewno się uda za pierwszym razem. Robiłam to ciasto już 3 razy i ostatnio jest w moim domu przebojem. Wszyscy czekają, aż upiekę. Ale sama za dużo łasuję i wstrzymuję się, żeby robić często. Jest proste i niedrogie.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Stasia |