Składniki:
Puszka tuńczyka w kawałkach (nie sałatkowy), 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 4-5 stołowych łyżek śmietany 18%, 2 stołowe łyżki majonezu, duża łyżka masła do smażenia, sól, pieprz do smaku, starty ser żółty (proponuję radamer lub cheddar), makaron penne (duże rurki) na 2-3 osoby.
Jak przyrządzić?
Tuńczyka odsączamy z oleju. Cebulę kroimy w dośc drobną kostkę, czosnek rozgniatamy w wyciskarce do czosnku. Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy cebulę i dusimy ją na wolnym ogniu, aby nabrała złotego koloru (nie wolno jej przypalić, bo potrawa będzie gorzka). Kiedy cebula się zrumieni, wrzucamy na patelnię tuńczyka. Cząstki można lekko rozdzielić widelcem, nie rozdrabniać. Dusimy chwilę pod przykryciem. Dodajemy czosnek. Zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę i majonez, mieszamy dokładnie, solimy i piepszymy do smaku. Ugotowany wcześniej makaron penne wrzucamy na patelnię, mieszamy razem składniki. Na talerzach podajemy danie posypane serem.
Potrzebne przybory:
duża patelnia, wyciskarka do czosnku, drewniana łyżka, widelec, łyżka stołowa
Uwagi:
Uważać, aby śmietana podczas dodawania się nie ścięła, najlepiej na chwilę zdjąć patelnię z ognia i dopiero dodać śmietanę. To ważne, aby była ona jak najdelikatniejsza w smaku. Jeśli ktoś lubi, ser można dodać pod koniec gotowania, zagęści sos i sprawi, że będzie bardziej aksamitny.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Klaudek |