Składniki:
1 ogórek zielony, pęczek rzodkiewek, 2 jabłka (słodka odmiana, ja daję red delicious), łyżka śmietany gęstej, trochę soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Ogórek obrać, pokroić w kostkę, dodać pokrojone w plasterki rzodkiewki i w kostkę jabłka. Skropić sokiem z cytryny, dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Jak podawać?
W miseczkach.
Uwagi:
Wiem, że wydaje się dziwne połączenie jabłka z ogórkiem, sama, kiedy jadłam ją pierwszy raz, byłam sceptycznie nastawiona, ale teraz ją uwielbiam. Przepis dostałam od rodziny amerykańskiej, u której pracowałam, i myślę, że to najzdrowsza potrawa, jaka tam powstała;-) W każdym razie zanim ktoś mnie skrytykuje, to niech najpierw ją zrobi, a potem pisze. Mimo słów krytyki, które pewnie popłyną, życzę smacznego.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Kaśka |