Składniki:
1 malutki kalafior lub brokuł, 2 średnie pomidory, 3 jajka ugotowane na twardo, 2-3 marchewki, 2 średnie cebule, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju do smażenia, sól i pieprz do smaku. Na sos: 3 łyżki jogurtu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka musztardy francuskiej.
Jak przyrządzić?
Kalafiora lub brokuła gotujemy, rozbieramy na rózyczki, wkładamy do miski. Na patelni rozgrzać olej, włożyć na olej obrane i uterte na jarzynówce marchewki, smażyć na średnim ogniu 4 minuty. Dodać poszatkowaną cebulę, smażyć razem 2 minuty. Dodac poszatkowany czosnek, lekko posolić i popierzyć i smażyć razem 1 minutę. Zdjąć z ognia, przestudzić, dołożyć do miski z kalafiorem. Ugotowane na twardo jajka po obraniu pokroić w 16, dodać do miski. Pomidory po sparzeniu, usunięciu twardej części po łodydze pokroić w kostkę i dodac do miski. Doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.Polać sosem powstałym z wymieszania jogurtu, majonezu i musztardy francuskiej, polać sałatkę i delikatnie wymieszać. Przykryć talerzem i wstawić na 3 godziny do lodówki.
Jak podawać?
Ja spożywam to jako kolację. Na działce przy grillu jako dodatek do mięsa z grilla, lub po dodaniu parówki jako danie główne.
Uwagi:
Zamiast pieprzu dla wątrobowców polecam sproszkowany kminek. Można spożywać do mięs, lub jako danie główne po dodaniu pokrojonych w zapałki parówek. Stosując brokuł do sosu dodać łyżkę octu jabłkowego.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 porcje |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | szymon |