Składniki:
1 kg karkówki swieżej bez kości, 0,5 litra śmietany 36% (najlepsza z Piątnicy, do kupienia w Realu), 2 zupy cebulowe Knorra, 2 zupy "krem z pieczarek" Knorra
Jak przyrządzić?
Karkówkę kroimy na plastry szerokości 1-1,5 cm, śmietanę mieszamy z suchymi zupami - wyjdzie nam bardzo gęsty krem. Karkówkę układamy w brytfannie lub innym naczyniu do zapiekania i na niej rozsmarowujemy przygotowany krem tak zeby była cała zakryta. Wstawiamy do piekarnika na 1 godz. na 180 stopni, ja akurat nie mam piekarnika i tę potrawę robię w mikrofalówce która ma grill i crisp i jest wyśmienita. Na poczatku jak koleżanka dała mi przepis to wydawało się że mięso trzeba przyprawić, ale nie róbcie tego bedzie pyszna jak zrobice wg podanego przepisu. Nie trzeba nic dodawać, jeśli u mnie w domu jest ekstra impreza lub przyjeżdzają znajomi i chcę zabłysnąć to zawsze ją podaję i do tego kapustę włoską z kurkami lub pieczarkami zależnie od pory roku. Pyyyyyyyycha.
Jak podawać?
Najlepiej z pieczonymi ziemniakami i kapustą włoską z kurkami. Pycha.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 12 |
Przybliżony koszt | 22 zł |
Autor | babybaby |