Składniki:
1l spirytusu, dużo świeżej mięty, 1,5 kg cukru, 1l wody
Jak przyrządzić?
Wlać 1l spirytusu do dużej butelki, np. dwulitrowej. Następnie do spirytusu wrzucić świeżą mięte, jak najwięcej żeby zakryć całą zawartość butelki (jak mamy bardzo dużo mięty to mogą być tylko same liście - są bardziej aromatyczne). I odstawiamy butelkę na 10 dni, codziennie wstrząsając. Po 10 dniach powinniśmy uzyskać taki bardzo ciemno zielony kolor (prawie czarny). Przecedzamy zawartość butelki przez sitko z gazą. Miętę możemy spożytkować na herbatki :-) Do dużego garnka wlewamy 1l wody i 1,5 kg cukru i rozpuszczamy podgrzewając,np na ogniu. Nie wolno dupuścić tego syropu do wrzenia. Następnie studzimy syrop. Jak już będzie zimny to wlewamy do niego przesączony spirytus i mieszamy. Rozlewamy do mniejszych butelek i możemy popijać. Chociaż ja polecam co najmniej dopiero na drugi dzień, a najlepiej odczekać jeszcze ze dwa, niech się spirytus "przegryzie" z syropem.
Potrzebne przybory:
butelki, garnek i sitko
Jak podawać?
Najlepiej podawać z kostką lodu i plasterkiem cytryny.
Uwagi:
Najlepiej podawać z kostką lodu i plasterkiem cytryny. Jak chcemy miec słabszy trunek dajemy więcej wody z cukrem. Jak chcemy mniej słodsze to oczywiście mniej cukru. Można oczywiście wszystko robić w innych proporcjach.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | zaledwie 1 porcyjka |
Kaloryczność | 45% |
Autor | Kokosz |