Składniki:
- opakowanie makaronu(rurki lub koszyczki)
- puszka tuńczyka(kawałki w oleju)
- puszka kukurydzy
- 2 pomidory obrane ze skorki
- 4-5 ogorki konserwowe
- mała cebula
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- 3-4 łyżek majonezu
- koperek (niekoniecznie)
- 1-2 ząbki czosnku (w zależnosci jak bardzo go lubimy :)
Jak przyrządzić?
1. Makaron gotujemy "al dente"
2. Odcedzamy tuńczyka z oleju
3. Pomidory obrane ze skórki kroimy w kosteczkę usuwamy tez nasiona - kroimy tylko miąższ), ogórki także w kosteczkę. No i jeszcze oczywiście drobniutko cebulkę.
4. Do ostudzonego makaronu dodajemy wszystkie składniki, czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy majonez i przyprawy.
5. Mieszamy i gotowe :)
Jak podawać?
Najlepiej jak sobie poleży przez parę godzin w lodówce, wtedy jest naprawdę znakomita. Moja rodzinka wprost się nią zajada i sałatka szybko znika z salaterki :)
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ayla |