Składniki:
pierś z kurczaka (duża starczy nawet na 2 osoby),
makaron penne rigate (może być też inny),
śmietanka UHT (najlepiej 12% "Łaciata"),
cebula,
czosnek,
curry, zioła prowansalskie, sól, pieprz,
oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Kroimy mięso w kostkę, posypujemy solą i pieprzem; cebulę kroimy w talarki, czosnek na małe kawałki lub wyciskamy przez praskę na mięso. Mięso posypujemy jeszcze curry oraz ziołami prowansalskimi (ja preferuję więcej curry), nie szczędząc przypraw. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy mięso z czosnkiem i cebulą. Gdy kurczak jest już usmażony (miękki, nie ma surowizny) zalewamy wszystko śmietanką UHT (tak, żeby kawałki mięsa były w większości przykryte, ale bez przesady) i czekamy, aż śmietanka zgęstnieje (sos powinien mieć zółtawy kolor, jeśli daliśmy za mało przypraw, teraz można je jeszcze dosypać). Całość dodajemy do ugotowanego wcześniej makaronu i mieszamy (lub wykładamy makaron na talerze i na wierzch dodajemy mięso). Smacznego!
Uwagi:
Mięso może parę godzin przed smażeniem poleżeć w zalewie z przypraw, czosnku i cebuli oraz odrobiny oliwy z oliwek. Z moich doświadczeń wynika, że najlepiej "ścina" się śmietanka UHT "Łaciata" 12% (najlepsza jest 12%, bo 18% jest trochę za tłusta).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Autor | figa |