Składniki:
400 g piersi kurczaka,
500 g truskawek,
pęczek cebulki wiosennej,
2 łyżki orzechów cashew,
150 g różnych sałat (Radicchio, Lollo Bianco, Frisee),
2 lyżki neutralnego oleju,
2 łyżki octu winnego,
sok z 1/2 pomarańczy,
4 łyżki oleju orzechowego,
szczypiorek,
cukier, sól & pieprz.
Jak przyrządzić?
Opłukaną i osuszoną pierś kurczaka pokroić w paseczki, usmażyć na złotobrązowy kolor na gorącym oleju i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez dalsze 5 minut.
Truskawki pokroić w połówki lub ćwiartki; cebulkę w skośne plasterki; orzechy nie za drobno posiekać (kto chce, może orzechy zarumienić na suchej patelni); sałatę porozrywać w kawałki.
Wszystkie składniki rozłożyć na talerzach i skropić sosem zmieszanym z soku pomarańczowego, octu, oleju orzechowego, posiekanego szczypiorku, cukru, soli i pieprzu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Evil_Princess |