Składniki:
mięso, na którym będzie wywar,
2 marchewki,
1 pietruszka,
seler,
por,
1-2 torebki ryżu,
pomidory (koncentrat pomidorowy),
śmietana (22%-30%),
przyprawy do smaku (sól, pieprz, vegeta, papryczka ostra, co się lubi).
Jak przyrządzić?
Zrobić wywar z mięsa, do niego dodać startą marchewkę i pietruszkę (na tarce o dużych otworach), dodać seler i por w kawałkach. Do gotującego sie wywaru mięsno warzywnego wrzucić (w zależności od potrzeby) 1 lub 2 torebki ryżu. Wszystko razem gotować aż ryż bedzie miękki. Zaprawić pomidorami i śmietaną do smaku. Dodać przyprawy, na sam koniec można dodać ostrej papryki.
Potrzebne przybory:
garnek, tarka
Jak podawać?
Jak każda inną zupę :P:P:P
Uwagi:
Jak już wrzucicie ryż uwazajcie by wszystko się nie przypalilo, czyli trzeba dosyć często mieszać :)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Autor | WiedzmaSolAngelika |