Składniki:
na kajmak podstawowy:
1/2 litra słodkiej śmietanki, ewentualnie mleka, ale niezbty chudego ;) 40 dag cukru, 5-10 dag masła;
na karmel:
5-6 łyżek cukru, 6 łyżek wody.
Jak przyrządzić?
Śmietankę/mleko z cukrem i masłem gotować na silnym ogniu ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Kajmak będzie gotowy gdy kropla masy nie będzie się rozlewać tylko szybko zgęstnieje. Należy przestudzić. W międzyczasie sporządzić karmel. Cukier zrumienić na patelni i zagotować z wodą. Dodać do kajmaku. Ucierać. Gdy osiągniemy gęstość śmietany kajmak jest gotowy.
Potrzebne przybory:
tłuczek do ucierania
Uwagi:
Kajmakiem "polewamy", lub przekładamy ciasta. Najlepiej smakuje na kruchym cieście, w tym babeczkach i mazurku :) Warto dodać skórki pomarańczowej, migdałów, można orzechów (np.nerkowca). Przepis jest stary jak świat, wyciągnięty od babuni ;)Gdy mamy większą ilość kaimaku warto miskę z nim trzymać w garnku z gorącą wodą podczas nakładania na ciasto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | anima_damnata |