Kajmak - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

na kajmak podstawowy:
1/2 litra słodkiej śmietanki, ewentualnie mleka, ale niezbty chudego ;) 40 dag cukru, 5-10 dag masła;
na karmel:
5-6 łyżek cukru, 6 łyżek wody.

Jak przyrządzić?

Śmietankę/mleko z cukrem i masłem gotować na silnym ogniu ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Kajmak będzie gotowy gdy kropla masy nie będzie się rozlewać tylko szybko zgęstnieje. Należy przestudzić. W międzyczasie sporządzić karmel. Cukier zrumienić na patelni i zagotować z wodą. Dodać do kajmaku. Ucierać. Gdy osiągniemy gęstość śmietany kajmak jest gotowy.

Potrzebne przybory:

tłuczek do ucierania

Uwagi:

Kajmakiem "polewamy", lub przekładamy ciasta. Najlepiej smakuje na kruchym cieście, w tym babeczkach i mazurku :) Warto dodać skórki pomarańczowej, migdałów, można orzechów (np.nerkowca). Przepis jest stary jak świat, wyciągnięty od babuni ;)Gdy mamy większą ilość kaimaku warto miskę z nim trzymać w garnku z gorącą wodą podczas nakładania na ciasto.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Autoranima_damnata

Kajmak: Podobne przepisy

Kajmak: wypróbuj również

Wiosenne obrządki

... świadomie wybierać coś do oglądania, to wolę na piśmie niż mieląc pilotem kanały telewizyjne. Patrzę na kolorowe okładki - i atakują mnie zewsząd apetycznie przyrumienione pieczenie, lśniące kajmakiem ...

dawno temu

Powiązane Tematy