Składniki:
Makaron (wstążki, kokardki, jakie kto lubi), 1 brokuł, 1-2 kostki rosołowe, 2-3 łyżki śmietany 12%, 1-1,5 szklanki wody, 2-4 ząbki czosnku, przyprawa do spaghetti lub bazylia, sól, pieprz, oliwa do smażenia (1 łyżka).
Jak przyrządzić?
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy surowe brokuły pokrojone w różyczki, chwilę smażymy mieszając, a następnie zalewamy bulionem z kostki rosołowej (ok. 1 szklanki). Dusimy brokuły do momentu całkowitego ich rozgotowania, ewentualnie dolewamy bulionu, gdyby było zbyt gęste, ale nie za dużo, brokuły mają mieć konsystencję papki. Podczas duszenia dodajemy zmiażdzony czosnek, przyprawę do spaghetti lub bazylię, sól (uwaga na sól, bulion jest słony) i pieprz. Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę. Ugotowany makaron mieszamy z brokułami. Podajemy posypane parmezanem.
Jak podawać?
Smakuje podana z sałatą z groszkiem z puszki, papryką czerwoną pokrojoną w kostkę polaną sosem oliwno-czosnkowym i posypaną grzankami, lub jak kto lubi.
Uwagi:
Czosnek można dodać na samym początku do oliwy, podsmażyć w całości, wyjąć i dopiero dodać brokuły. Ja dodaję później, bo lubię mocniejszy zapach czosnku i daję ok. 4 ząbków.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Mona |