Sk艂adniki:
3-4 srednie pory,
3 marchewki,
0,5 litra wody,
0,5 litra mleka,
kostka rosolowa,
czosnek,
sol,
pieprz,
wegeta,
odrobina masla,
starty zolty ser, np. gouda
Jak przyrz膮dzi膰?
Pory myjemy i kroimy w drobne paski, wrzucamy do garnka z maslem i odrobina wody dusimy na malym ogniu do miekkosci. Dodajemy marchewke starta na tarce o duzych oczkach i dusimy jeszcze ok. 10 minut. Mleko gotujemy razem z kostka i w osobnym garnku lub czajniku gotujemy wode. Dodajemy razem do warzyw. Wciskamy czosnek, dodajemy wegete i warzywa do smaku. Wrzucamy ser i czekamy az sie rozpusci.
Uwagi:
Ilosc warzyw oraz wody i mleka jak rowniez kostek rosolowych jest dowolna w zaleznosci od tego jak gesta chcemy miec zupke ja daje zawsze wszystkiego na oko. Zupka jest pyszna zarowno na cieplo jak i na zimno, polecam na letnie upaly.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | kika |