Składniki:
ziemniaki (1-1,5 kg), 2 łyżki kaszy gryczanej, suszone grzyby na sos ze dwie - trzy garstki, sól, pieprz, opcjonalnie trochę (z 20 dag) przysmażonej kiełbaski, łyżka śmietany, pieprz ziarnisty, ziele angielskie.
Jak przyrządzić?
1. Ścieramy ziemniaki na tartce grubej - warzywnej.
2. Do startych ziemniaków dodajemy kaszę i ewentualnie przysmażoną kiełbaskę (niekoniecznie), mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą prodiża przekładamy wymieszaną dokładnie masę i pieczemy aż do lekkiego zbrązowienia na wierzchu.
4. Z suszonych i odmoczonych wcześniej grzybów (nie za długo, bo stracą swój intensywny smak)robimy szybki sosik. Gotujemy w niedużej ilości wody - tak średnio z pieprzem i zielem angielskim po kilka kuylek ale nie za dużo. Dodajemy jak grzyby są miękkie przyprawy - sól pieprz (ja osobiście wolę lekko ostrzejszy sos) do smaku. Zagęszczamy śmietaną z odrobiną mąki.
Uwagi:
Podajemy kawałki wykrojone z prodiża, polane sosem grzybowym. Wbrew pozorom potrawa prosta i mało efektowna ale zaręczam że na niejednej imprezie poważniejszej nie tylko na obiedze zrobi prawdziwą furorę. Podajemy oczywiści na ciepło. Jak coś zostanie z babki to nie martwmy się - przygrzana na patelni na drugi dzień jest też pycha.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | Galain |