Babka ziemniaczana z sosem - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

ziemniaki (1-1,5 kg), 2 łyżki kaszy gryczanej, suszone grzyby na sos ze dwie - trzy garstki, sól, pieprz, opcjonalnie trochę (z 20 dag) przysmażonej kiełbaski, łyżka śmietany, pieprz ziarnisty, ziele angielskie.

Jak przyrządzić?

1. Ścieramy ziemniaki na tartce grubej - warzywnej.
2. Do startych ziemniaków dodajemy kaszę i ewentualnie przysmażoną kiełbaskę (niekoniecznie), mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą prodiża przekładamy wymieszaną dokładnie masę i pieczemy aż do lekkiego zbrązowienia na wierzchu.
4. Z suszonych i odmoczonych wcześniej grzybów (nie za długo, bo stracą swój intensywny smak)robimy szybki sosik. Gotujemy w niedużej ilości wody - tak średnio z pieprzem i zielem angielskim po kilka kuylek ale nie za dużo. Dodajemy jak grzyby są miękkie przyprawy - sól pieprz (ja osobiście wolę lekko ostrzejszy sos) do smaku. Zagęszczamy śmietaną z odrobiną mąki.

Uwagi:

Podajemy kawałki wykrojone z prodiża, polane sosem grzybowym. Wbrew pozorom potrawa prosta i mało efektowna ale zaręczam że na niejednej imprezie poważniejszej nie tylko na obiedze zrobi prawdziwą furorę. Podajemy oczywiści na ciepło. Jak coś zostanie z babki to nie martwmy się - przygrzana na patelni na drugi dzień jest też pycha.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćprosty
Porcje4-6
Przybliżony koszt3 zł
AutorGalain

Babka ziemniaczana z sosem: Podobne przepisy

Babka ziemniaczana z sosem: wypróbuj również

Powiązane Tematy