Składniki:
3 jajka, jedno duże wędzone udko z kurczka (ok. 40 dag), 30 dag selera naciowego, mały słoiczek cebulek perłowych, pół puszki kukurydzy, pół pęczka szczypiorku, 10 dag majonezu, 15 dag jogurtu naturalnego, 2 łyżki musztardy, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Mięso z udka oddzielić od kości, pokroić w kostkę. Odsączyć kukurydzę i cebulki (pozostawić zalewę z cebulek). Seler oczyścić, opłukać, pokroić na kawałeczki i obgotować ( 5 min ) w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Posiekać szczypiorek, wymieszać z majonezem, jogurtem, musztardą i pięcioma łyżkami zalewy z cebulek, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki z sosem. Gotowe.
Uwagi:
Zamiast udka z kurczaka można użyć wędzonej wędliny.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Autor | aga |