Składniki:
ok. 1/2 kg serduszek drobiowych,
włoszczyzna jak do rosołu (marchewka, pietruszka, seler, por),
ziemniaki,
4-5 dobrych ogórków kiszonych,
przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, ew. vegeta,
śmietana.
Jak przyrządzić?
Serduszka oczyścić, tj. przekroić na pół i wypłukać pod bieżącą wodą, zalać zimną wodą i gotować na niedużym ogniu do miękkości (ok. 40 min. - 1 godz.). Dodać włoszczyznę (marchewkę w plasterkach, seler starty na tarce lub drobno pokrojony), ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i przyprawy - ostrożnie z solą, bo ogórki są słone! Gotować do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie, czyli jakieś 15-20 min. W międzyczasie ogórki rozdrobnić w malakserze na przecier lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do zupy, jeszcze chwilkę pogotować, zaprawić śmietaną (jeśli ktoś lubi, to ew. zagęścić mąką ze śmietaną).
Potrzebne przybory:
malakser lub tarka
Uwagi:
Jeśli zwiększymy ilość serduszek i zagęścimy zupę, to spokojnie wystarczy za cały obiad jako danie jednogarnkowe - można podać ze świeżą bagietką.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 8 |
Autor | Taroti |