Składniki:
1 główka kapusty pekińskiej, 15 dag ryżu długoziarnistego, 1 puszka (450ml) pomidorów, 8 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 2 szklanki rosołu (instant),1/2 pojemnika (10 ml) śmietany kremówki, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 łyżki oleju, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, sok z cytryny, sól, pieprz, papryka.
Jak przyrządzić?
Rozgrzać mocno w garnku olej, zeszklić ryż i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wlac szklankę rosołu, dodać pokrojone pomidory razem z zalewą. Doprowadzić do wrzenia, gotować ryż na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką, odstawić do przestygnięcia. Kapustę oczyscić, oderwać 8 największych liści (pozostałe wykorzystać w innym celu). Obgotować w osolonej wodzie 2-3 minuty, osączyć, ściąć płasko zgrubienia. Ułożyć po dwa liście, tak aby na siebie zachodziły, rozłożyć na nich farsz. Uformować gołąbki, spiąć wykałaczkami lub związać nitką. Umieścić w garnku, zalać resztą rosołu, gotowć 8 minut. Boczek pokroić, wysmażyć na patelni. Wyjąć gołabki, wywar zaciągnąć smietaną wymieszaną z mąką. Zagotowć, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę i skwarki. Podawać sos razem z gołąbkami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | max_514 |