Składniki:
kromki chleba (najlepiej czerstwiejszy), jajek tyle ile ma być grzanek - kromek chleba, trochę ketchupu, sól, pieprz, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Smażymy na gorącym oleju chleb na złoty, brązowy kolor. Po usmażeniu odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby odsączyć trochę z tłuszczu. Na tej samej patelni smażymy jajka tak jak sadzone ale tak by białko było ścięte a żółtko ledwo, ledwo (praktycznie rzadkie). Kromki chleba smarujemy ketchupem niedużo i na tak przygotowane grzanki wykładamy ostrożnie jajka (po jedno jajko na grzankę). Sól, pieprz i gotowe.
Potrzebne przybory:
patelnia, łyżka stołowa do smażenia jajek
Jak podawać?
Na talerzyku :) Ja jem to nożem i widelcem krojąc grzankę wokół i te kawałeczki maczając w żółtku na środku grzanki - potem z żalem że się żółtko skończyło :) zjadam resztę.
Uwagi:
Hmm, wymaga to trochę ekwilibrystyki ponieważ zanim ostygną grzanki trzeba się uporać z jajkami. Ja jajka smażę tak: przechylam lekko patelnię i polewam łyżką stołową białko tak by się ono najpierw ścięło a potem żołtko - delikatnie, by się również leciutko ścięło.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | Galain |