Składniki:
500 g wątróbki drobiowej, 300 g pieczarek, 2 średnie cebule, 3 ugotowane na twardo jajka, kostka bulionu grzybowego, 3 łyżeczki żelatyny, majeranek, pieprz, sól, olej do smażenia, łyżka masła.
Jak przyrządzić?
Wątróbkę podsmażyć na oleju z drobno pokrojoną cebulą, zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone pieczarki. Jajka posiekać. Wszystko włożyć do malaksera z łyżką masła i rozetrzeć na jednolitą masę. Malakser wyłączyć. Kostkę grzybową rozpuścić w szklance wrzątku i dodać żelatynę wcześniej napęczniałą w niewielkiej ilości wody.Ponownie uruchomić malakser i po łyżce dodawać do masy pasztetowej bulion z żelatyną. Na koniec dodać majeranek,pieprz i ewentualnie sól do smaku.Masę wyłożyć na posmarowaną olejem foremkę koniecznie szklaną lub po prostu na ceramiczną miseczkę. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Potrzebne przybory:
Wymienione wyżej.
Jak podawać?
Podawać na zimno jak pasztet z borówkami lub żurawiną.
Uwagi:
Malakser nie jest konieczny, można użyć maszynki do mięsa a potem utrzeć masę w misce wałkiem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Maria |