Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- kilka plasterków serka żółtego
- przyprawy - wedle uznania - sól, pieprz, warzywko
- zioła - wedle uznania - tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek
- oliwka do smażenia
Jak przyrządzić?
Piersi czyścimy i rozbijamy na kotlety. Przyprawiamy z obu stron. Ja odrobinę pieprzę i solę, następnie posypuję warzywkiem. Z ziół daję po troszku każdego w wymienionych, albo same zioła prowansalskie. Jak kurczak jest doprawiony, wrzucamy go na patelnię i smażymy, aż mięsko zacznie się robić białe z wierzchu. Następnie przerzucamy pierś na drugą stronę, a na wierzch kładziemy ser żółty. Zarówno z jednej, jak i zdrugiej strony smazymy piersi pod przykryciem, dzięki czemu danie robi się błyskawicznie. Gdy serek się rozpuści, gotowe do podania :)
Potrzebne przybory:
nóż, deska do krojenia, patelnia
Jak podawać?
Danie można podawać na wiele sposobów. Można zaserwować tego kurczaka z ziemniakami i surówką jako normalne danie obiadowe, ale można to podać z samą surówką ze świeżych warzyw (ja tak lubię najbardziej) jako np. lekką kolację.
Uwagi:
Aby zapobiec przyklejeniu się mięska do patelni, (co może nastąpić ze względu na przyprawy), wystarczy 1-2 min. po położeniu kurczaka na patelni energicznie nią poruszać, aby kurczak się odkleił. Jedyną wadą tego dania jest to, że piersi trzeba smażyć pojedynczo, chyba że ktoś ma na tyle dużą patelnię, że się zmieszczą obie :)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | karo |