Składniki:
Duży kurczak, 250g mięska mielonego, garść rodzynek, pęczek natki, 4 wątroby kurze, 1 bułka czerstwa z przedziałkiem, pół paczki masła, 2 jajeczka, sól, pieprz, wegeta
Jak przyrządzić?
Na poczętku trybujemy kości przez dolny otwór, potrzebny jest do tego mały ostry nożyk, myjemy kuraka i przyprawiamy w środku, nadziewamy farszem. Farsz: mielone mieszamy z namoczoną bułką, namoczonymi rodzynkami, posiekaną natką, jajkami, posiekanymi drobno wątróbkami i masłem (miękkim), przyprawiamy i nadziewamy kurczaczka. Pięknie zszywamy mu kuperek i wsadzamy do piekarnika na 1,5 godzinki (przykryć w piecyku folią aluminiową).
Uwagi:
Do tego podaję warzywa na parze! Smacznego robaczki :)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Madziowa |