Kuchenne sztuczki
Spędzamy mnóstwo czasu w kuchni. Gotowanie, pieczenie, smażenie – to wszystko wymaga niemałej praktyki, by potrawy były smaczne i zdrowe. Czasami, mimo doświadczenia, coś nam się nie udaje, coś się przypali albo rozgotuje. Dlatego warto znać kuchenne sztuczki, dzięki którym przygotowywanie posiłków jest przyjemniejsze, a potrawy wyśmienitsze!
Anna Gawryluk
Pieczenie ciasta
Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że klei się do rąk. Aby tego uniknąć, wystarczy natłuścić dłonie olejem.Aby uniknąć zakalca, wierzch ciasta z owocami smarujemy ubitym białkiem i obsypujemy mąką.Ciasto się nie przypali, jeżeli formę obsypiemy solą. Natomiast, aby łatwiej było wyjąć ciasto z tortownicy, po wyjęciu formy z piekarnika postawmy ją na mokrym ręczniku.Przypalone ciasto można uratować. Jeśli przypalił się spód, najlepiej zetrzeć spaloną warstwę przy pomocy tarki. Jeśli natomiast przypalił się wierzch, polejmy go polewą. Przypaleniu ciasta możemy zapobiec, jeśli po wyrośnięciu do odpowiedniej wysokości przykryjemy je folią spożywczą.
Gotowanie
Smażenie, pieczenie i grillowanie mięsa