Kuchenne sztuczki
ANNA GAWRYLUK • dawno temuSpędzamy mnóstwo czasu w kuchni. Gotowanie, pieczenie, smażenie – to wszystko wymaga niemałej praktyki, by potrawy były smaczne i zdrowe. Czasami, mimo doświadczenia, coś nam się nie udaje, coś się przypali albo rozgotuje. Dlatego warto znać kuchenne sztuczki, dzięki którym przygotowywanie posiłków jest przyjemniejsze, a potrawy wyśmienitsze!
Pieczenie ciasta
Ciasto drożdżowe ma to do siebie, że klei się do rąk. Aby tego uniknąć, wystarczy natłuścić dłonie olejem.Aby uniknąć zakalca, wierzch ciasta z owocami smarujemy ubitym białkiem i obsypujemy mąką.Ciasto się nie przypali, jeżeli formę obsypiemy solą. Natomiast, aby łatwiej było wyjąć ciasto z tortownicy, po wyjęciu formy z piekarnika postawmy ją na mokrym ręczniku.Przypalone ciasto można uratować. Jeśli przypalił się spód, najlepiej zetrzeć spaloną warstwę przy pomocy tarki. Jeśli natomiast przypalił się wierzch, polejmy go polewą. Przypaleniu ciasta możemy zapobiec, jeśli po wyrośnięciu do odpowiedniej wysokości przykryjemy je folią spożywczą.
Gotowanie
Gdy do gotowania kukurydzy dodamy sok z cytryny, jej ziarenka zachowają piękny, złocisty kolor.Smak makaronu wzbogacimy, dodając do gotującej wody tymianek lub kostkę grzybową. Aby makaron nie przykleił się do garnka, zanim go wrzucimy do wody, wlejmy do niej kilka kropel oleju.Aby pieczarki nie ciemniały, po pokrojeniu wystarczy je skropić sokiem z cytryny.
Smażenie, pieczenie i grillowanie mięsa
Mięso solimy dopiero po upieczeniu, jeśli nie chcemy by było twarde i wysuszone. Przed pieczeniem warto usunąć z niego żyły i wszystkie błonki, bo to one powodują, że mięso się kurczy i staje się twarde.Rybę najlepiej piec w folii aluminiowej, smarując ją wcześniej masłem i obsypując ulubionymi przyprawami.Jeśli obawiamy się, by mięso nie wyschło podczas pieczenia, włóżmy do piekarnika płaskie naczynie z wodą.Gdy do mięsa mielonego dodasz odrobinę startego ziemniaka, kotlety podczas smażenia wchłoną mniej tłuszczu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze