Składniki:
krupnik, tłuszcz z drobiu (kury, gęsi, indyk), mąka, sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Od tego trzeba zacząć że (przepraszam) ale nie wiem jak się gotuje krupnik. Sęk tkwi właśnie w tych pulpecikach. A więc... Często z kur rosołowych, gęsi itp. przy oprawianiu pozostaje czasem spora ilość tłuszczu - łoju jak kto tam to zwie. Na stolnicy siekamy ten tłuszczyk, pod koniec dodając mąkę, doprawiając do smaku. Musi to być raczej ostrzejsze, pieprzniejsze. Dodając mąkę wyrabiamy ciasto do gęstszej konsystencji by móc wyrabiać małe kulki z tej masy. Wyrobione kuleczki dodajemy do gotującego się krupniku niedługi czas przed wrzuceniem ziemniaków (pulpeciki muszą się pogotować troszkę). Po ugotowaniu się ostatniego składnika - ziemniaków - gotowe.
Potrzebne przybory:
Krupnik :), stolnica, tasak
Jak podawać?
Na talerz nalewamy żądaną porcję zupy + kilka pulpecików jak kto lubi.
Uwagi:
Pulpeciki nie mogą być duże - wyrabiamy o średnicy jakieś 2-3 cm, ponieważ mogą się nie ugotować dokładnie no i sama zasada jest taka by były małe (tak jak uszka do barszczu nie są duże). Czas podaję tylko do zrobienia pulpecików i ostatniej fazy gotowania krupniku.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Galain |