Składniki:
0,5 l żurku, około 70 dag kości wieprzowych, 0,5 kg wędzonych żeberek, 4 białe kiełbaski, 30 dag ugotowanych płuc wieprzowych, 30 dag pieczarek, 20 dag grzybów leśnych (świeże lub suszone), 3-4 jajka, pół główki czosnku, 4 cebule, pieprz, wegeta, magi, sól, ziemniaki.
Jak przyrządzić?
Na około 4 litrach wody gotujemy wywar z kości, żeberek i płuc. Dodajemy czosnek pokrojony w kostkę, 2 pokrojone w kostkę cebule, pieczarki i leśne grzyby pokrojone w paski, przyprawiamy solą, wegetą i pieprzem do smaku i jeszcze trochę gotujemy. Pozostałą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Jaja ugotować na twardo i pokroić w grubą kostkę. Pod koniec gotowania wyjąć z wywaru płuca, kości i żeberka. Obrać kości i żeberka z mięsa, pokroić płuca w kostkę i włożyć z powrotem do garnka, włożyć białą kiełbasę i wlać żurek. Zagotować i na koniec dodać pokrojone jaja. Podawać z potłuczonymi ziemniakami okraszonymi smażoną cebulką.
Uwagi:
Polecam użyć żurku własnej roboty lub zakupić u kogoś kto go sam robi - wtedy to będzie prawdziwy żurek śląski.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Autor | Czarna Mamba |