Składniki:
1 kg ziemniaków,
1 kg mąki,
3 jajka,
1/2szkl cukru,
2 cukry waniliowe,
1/2 kostki margaryny,
10 dag drożdży,
tłuszcz do smażenia (olej+smalec),
marmolada do nadzienia.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ugotować w łupinkach, obrać gorące i dokładnie potłuc lub zmielić. Do gorących ziemniaków dodać margarynę. Gdy lekko rozpuści się, dodać cukier, cukier waniliowy i jajka. Wymieszać. Na końcu dodać pokruszone drożdże i wyrobić ciasto. Można chwilę poczekać, aż ciasto urośnie, ale ja od razu formuję pącki z nadzieniem i układam na stolnicy (gdzie sobie rosną). Smażyć w głębokim tłuszczu na brązowy kolor z obydwu stron. Odsączyć z tłuszczu.
Jak podawać?
Przepyszne z kawusią.
Uwagi:
Można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Nata |