Sk艂adniki:
Na cztery osoby:
- 4 ziemniaki (wielkosci pileczki golfowej)
- objetosciowo tyle samo szynki, wedzonej, najlepiej w kawalku, nie w plasterkach
- czubata lyzka majonezu
- czubata lyzka chudej smietany
- 2 zabki czosnku
- srednia cebula
- oliwki, kapary i pieprz wedle uznania (sol dzieki slonym skladnikom raczej nie jest potrzebna)
- do gotowania ziemniakow - kostka rosolowa.
Jak przyrz膮dzi膰?
Ziemniaki gotujemy jak zwykle, cedzimy, studzimy, kroimy w plasterki albo kostke. Szynke kroimy w spora kostke, cebule rowniez. Mieszamy wszystko w majonezem, smietana, pieprzem, dodajemy oliwki i kapary (najlepiej dodac troche czarnych i troche zielonych oliwek). Czosnek przeciskamy przez praske albo siekamy wedle wlasnego uznania, poczym mieszamy wszystko razem - gotowe!
Potrzebne przybory:
Garnek i wszystko co rozumny czlowiek wykorzysta do produkcji tego dania.
Jak podawa膰?
Podawac jako przystawke z pieczywem i odrobina wina albo jako posilek glowny, z salata, fasolka szparogowa albo co tam jeszcze przyjdzie do glowy.
PS: Fesli ktos lubi zelenine w stylu: szczypiorek, koperek, natka, bazylia......... - jak najbardziej wskazane!
Uwagi:
Jest to potrawa rodem z Francji ale zrobiona wedle moich gustow. Tu wiecej, tam mniej - kazde z nas znajdzie ulubiony smak, tak czy siak, jako przystawka albo przekaska na popoludnie (czosnek!)jest swietna.
Kategoria dania | Sa艂atki i dania z warzyw |
---|---|
Porcje | 4 |
Kaloryczno艣膰 | srednia |
Autor | Martana |