Składniki:
35-40 dag pieczarek, słoik ogórków knoserwowych (taki sklepowy), 4-5 jaj ugotowanych na twardo, posiekana natka pietruszki, majonez kielecki (tyle aby połączyć wszystkie składniki), 1/2 puszki kukurydzy (odsączonej czyli bez wody), kawałek pieczonego kurczaka (może być pierś, udko, obojętnie), przyprawy (ja daję zioła do sałatek i wystarczą), może być sól, pieprz, wegeta, co kto woli.
Jak przyrządzić?
Pieczarki wyczyścić, pokroić i ugotować. Ogórki pokroić w drobną, a kurczaka i jajka w grubszą kostkę. Dodać posiekaną natkę, przyprawy, majonez, kukurydzę (może być też groszek z puszki) i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jajka i wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 1 godz.
Jak podawać?
W salatarce, można jeszcze posypać zieloną pietruszką.
Uwagi:
Zamiast kukurydzy można dodać groszek lub kukurydzę i groszek, po pół puszki lub mniej. Ja wykorzystuje kurczaka, który został z obiadu lub kupuje udko pieczone.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | doka |