Hit dla wszystkich naleśnikożerców. Jeśli lubicie nie tylko słodkie naleśniki - to przepis właśnie dla was. Wariacji jest wiele. Najprościej skorzystać z gotowych twarożków, ale można też pokusić się o własną kompozycję do wypełnienia naleśników. Serek powinien być mocno przyprawiony, bo ciasto naleśnikowe i łagodny sos w połączeniu z nijakim serkiem nie da satysfakcji. Polecam zwłaszcza paprykę, czosnek lub dużą ilość suszonych ziół. Naleśnikową zapiekankę lubią zwłaszcza dzieci, bo odkrywanie kolejnych ruloników stanowi dla nich dodatkową atrakcję.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej,
1 jajo,
1 szklanka mleka,
½ szklanki wody,
1 łyżka oleju,
szczypta soli.
Nadzienie:
2 czosnkowe serki twarożkowe (40 dag),
2 łyżki śmietany 12%,
1 pęczek szczypiorku,
sól.
Sos:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki pszennej,
1 szklanka mleka,
1 szklanka śmietany 12%,
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
sól i pieprz.
1 łyżka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
5-7 łyżek sera żółtego do posypania zapiekanki.
Jak przyrządzić?
Aby przygotować ciasto naleśnikowe miksujemy mąkę z jajkiem oraz mlekiem i wodą.
Na koniec wlewamy do ciasta olej, wsypujemy sól i jeszcze raz miksujemy.
Ciasto powinno poczekać na smażenie ok. 15 minut.
Zawartość oleju w cieście powoduje, że używamy odrobiny tłuszczu tylko do pierwszego naleśnika.
Po usmażeniu wszystkich placków układamy je na talerzu i zawijamy w torbę plastikową.
Twarożki mieszamy ze śmietanką i posiekanym szczypiorkiem i doprawiamy do smaku.
Naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy w rulony.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy do niego ruloniki.
W garnuszku rozgrzewamy masło na sos.
Kiedy się rozpuści, dodajemy mąkę i dobrze mieszamy.
Zdejmujemy z ognia i rozprowadzamy zimnym mlekiem, a następnie śmietanką na gładki jednolity sos.
Podgrzewamy go jeszcze doprawiając gałką muszkatołową, a kiedy się zagotuje także solą i pieprzem.
Zdejmujemy z ognia i polewamy sosem naleśniki w naczyniu żaroodpornym.
Całość posypujemy serem żółtym i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
Na początku naczynie powinno być przykryte, ale po kilku minutach pokrywkę zdejmujemy, żeby ser ładnie się zapiekł.
Jak podawać?
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy odrobiną szczypiorku i podajemy bez dodatków.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |