Składniki:
Ciasto: 30 dag mąki tortowej, 10 dag cukru, 10 dag margaryny, 1 czubata łyżka smalcu, 2 żółtka, 1 jajko całe, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Ser: 1 kg sera śmietankowego (najlepszy do tego ciasta jest miodowy Sokólski), budyń waniliowy, 1/2 szklanki oleju, 2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy (pojedynczy),
Beza: 1 puszka brzoskwiń, 6 białek, szklanka cukru, sok z 1/2 cytryny, 2 całe jajka, 4 żółtka, 1 olejek waniliowy.
Jak przyrządzić?
Wykonanie ciasta:
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Wykleić dno i boki blaszki(blaszka wysłana papierem do pieczenia). Ponakłuwać ciasto widelcem.
Ser:
Ser, potem cukier, budyń, jaja, żółtka, zapach - zmiksować, dodać olej i zmiksować, na koniec mleko (wówczas będzie luźne).
Ułożyc na cieście brzoskwinie z puszki (odsączone), jedna połówka pokrojona na mniej więcej 3 części. Na brzoskwinie wylać masę serową.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200C. Piec 50 minut. Po 1/2 godzinie zmniejszyć na 180C. Po 50 minutach wyłożyć na ciasto bezę i piec 15 minut.
Wykonanie bezy:
(Zacząć robić jak ciasto będzie w piekarniku około 1/2 godz.) Ubić na sztywno pianę z 6 białek dodając powoli cukier mniej więcej przez 10 minut. Pod koniec miksowania dodać sok z 1/2 cytryny (jak mała, to z całej).
Uwagi:
Naprawdę ważny jest ser użyty do tego sernika. Mama mówi, że najlepszy jest "sokólski" chyba wielokorotnie mielony. Jak nie macie takiego, może wydzielić się woda...
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | wymagający |
Kaloryczność | bardzo wysoka ;) |
Autor | Grzegorz |