Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- pół opakowania makaronu penne
- pół opakowania mieszanki warzywnej (marchewka, brokuły, kalafior)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 serki topione emmentaler
- pół szklanki sosu sojowego
- pieprz
- oliwa z oliwek (do smażenia)
Jak przyrządzić?
1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.2. Warzywa gotujemy w międzyczasie al dente.3. Na oliwie podsmażamy cebulkę i pokrojony na bardzo drobno czosnek.4. Dodajemy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka i smażymy aż się zarumienią a następnie dodajemy sos sojowy i chwilę razem dusimy.5. Łyżką cedzakową wyjmujemy piersi na osobny talerz (to nie jest konieczne ale osobiście uważam że jest łatwiej przygotować sos).6. Serek topiony rozpuszczamy w powstałym "wywarze sojowo-cebulowo-czosnkowym" (w razie problemów proponuje dodać odrobinę mleka lub śmietanki wtedy serek łatwiej się rozpuszcza).7. Do tak przygotowanego sosu dokładamy ponownie piersi oraz ugotowane al dente warzywa.
Uwagi:
Gramatura może być niedokładna ponieważ zawsze robię tą potrawę na oko; nie potrzeba już dodawać do niej soli ponieważ serek topiony i sos sojowy są wystarczająco słono aż można by powiedzieć za bardzo dlatego polecam to danie dla osób lubiących słone smaki jak ja.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 |
Autor | agnes84 |