Składniki:
250g błyskawicznych płatków owsianych, 0,5 szklanki mleka, 3 białka, cynamon, 2 łyżki cukru, łyżka soku z cytryny, kilka kropel olejku migdałowego, łyżeczka miodu, wiórki kokosowe, pestki słonecznika, orzechy laskowe, włoskie
Jak przyrządzić?
Płatki owsiane zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Płatki utrzeć z cukrem, dodawać po kolei sok z cytryny, ubite białka, olejek, miód, bakalie (wedle uznania). Piekarnik rozgrzać do 200-220 stopni. Na posmarowanej tłuszczem blasze łyżką kłaść ciasteczka. Piec 12-15 min. Podawać same lub polane miodem albo czekoladą. Smacznego!
Jak podawać?
Najlepsza z miodem lub polewą czekoladową!
Uwagi:
Dużo błonnika, idealne na śniadanie lub przekąskę!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 1 zł |
Autor | olga |