Składniki:
500 dag wołowiny (przedniej), 2 średnie cebule, 3 łyżki tłuszczu (może być smalec), pół szklanki białego wytr. wina, 2 szklanki rosołu (może być z kostki), 1 mały pokrojony kabaczek, 2 łyżki koncentratru pomidorowego (lepiej 6 średnich pomidorów obranych ze skórki), 1/2 łyżeczki tymianku, 2 listki laurowe, 2-3 ząbki czosnku (zgniecionego), pół pęczka natki pietruszki, pieprz, sól
Jak przyrządzić?
Mięsko po umyciu pokroić w kostkę (2-3 cm).Cebulkę pokroić w tzw. półplasterki. Rozgrzać tłuszcz, dodać cebulkę (smażyć na szklisto), dodać mięsko i mieszać przez chwilę, aby zbielało. Dodać wino ,a po 3-4 min. rosół. Następnie obrany ze skórki kabaczek pokrojony w kostę (bez pestek) i oczywiście czosnek oraz pozostałe przyprawy. Całość dusić - jak kto woli gotować - na małym ogniu 40 min.
Potrzebne przybory:
zwykłe domowe
Jak podawać?
na gorąco
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Porcje | 4 osoby |
Kaloryczność | 1500-1800 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Tedi |