Składniki:
opakowanie makaronu penne,
250 g mozzarelli,
ok. 7 łyżek tartej bułki,
oliwa z oliwek,
masło,
parmezan.
Sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki (ewentualnie jedna zwykła cebula)
- oliwa z oliwek
- parmezan
Przyprawy do sosu: bazylia (najlepiej świeża, ale suszona też nie jest zła), oregano, papryka słodka, chilli, pieprz, sól
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować al dente w lekko słonej wodzie z dodatkiem oliwy (wtedy się nie skleja) i odcedzić. Posiekaną cebulkę delikatnie zeszklić na patelni na oliwie, pod koniec dodać posiekany czosnek, a po chwili pomidory z puszki (najlepiej rozdusić je wcześniej). Dodać zioła i przyprawy. Gotować aż sos zgęstnieje.Parę łyżek sosu odłożyć na później, a resztę wymieszać z ugotowanym makaronem i częścią tartego parmezanu.Naczynie żaroodporne natrzeć masłem, włożyć połowę makaronu, na powierzchni poukładać plasterki mozzarelli, skropić resztą sosu pomidorowego, posypać parmezanem, przykryć pozostałym makaronem, posypać ostatnią porcją parmezanu i tartą bułką. Wstawić na 20-30 min. do piekarnika (ok. 220st. C).
Potrzebne przybory:
patelnia, garnek, durszlak, łopatka drewniana, naczynie żaroodporne
Jak podawać?
najlepiej smakuje z czerwonym półwytrawnym winem
Uwagi:
Ja niestety nie używam oryginalnego parmezanu, ze względów oczywistych (ok. 100 zł za kg). W sklepach można kupić różne parmezano-podobne tarte sery. Nigdy nie zastąpią one prawdziwego parmezanu, ale cóż zrobić...
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | magdzia |