Penne z mozzarellą i pomidorami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

opakowanie makaronu penne,
250 g mozzarelli,
ok. 7 łyżek tartej bułki,
oliwa z oliwek,
masło,
parmezan.

Sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki (ewentualnie jedna zwykła cebula)
- oliwa z oliwek
- parmezan
Przyprawy do sosu: bazylia (najlepiej świeża, ale suszona też nie jest zła), oregano, papryka słodka, chilli, pieprz, sól

Jak przyrządzić?

Makaron ugotować al dente w lekko słonej wodzie z dodatkiem oliwy (wtedy się nie skleja) i odcedzić. Posiekaną cebulkę delikatnie zeszklić na patelni na oliwie, pod koniec dodać posiekany czosnek, a po chwili pomidory z puszki (najlepiej rozdusić je wcześniej). Dodać zioła i przyprawy. Gotować aż sos zgęstnieje.Parę łyżek sosu odłożyć na później, a resztę wymieszać z ugotowanym makaronem i częścią tartego parmezanu.Naczynie żaroodporne natrzeć masłem, włożyć połowę makaronu, na powierzchni poukładać plasterki mozzarelli, skropić resztą sosu pomidorowego, posypać parmezanem, przykryć pozostałym makaronem, posypać ostatnią porcją parmezanu i tartą bułką. Wstawić na 20-30 min. do piekarnika (ok. 220st. C).

Potrzebne przybory:

patelnia, garnek, durszlak, łopatka drewniana, naczynie żaroodporne

Jak podawać?

najlepiej smakuje z czerwonym półwytrawnym winem

Uwagi:

Ja niestety nie używam oryginalnego parmezanu, ze względów oczywistych (ok. 100 zł za kg). W sklepach można kupić różne parmezano-podobne tarte sery. Nigdy nie zastąpią one prawdziwego parmezanu, ale cóż zrobić...

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt20 zł
Autormagdzia

Penne z mozzarellą i pomidorami: Podobne przepisy

Penne z mozzarellą i pomidorami: wypróbuj również

Powiązane Tematy