Składniki:
1 kg sera białego smietankowego (w wiadereczku np. rodzinny),
2 żółtka,
1 i1/2 szklanki cukru pudru,
duża paczka boszkoptów,
śmietana kremówka 500 ml,
krem advocaat (ćwiartka),
kawa zaparzona (bardzo mocna).
Jak przyrządzić?
Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru pudru, dodać do sera, śmietanę ubić z 3/4 szklanki cukru pudru, dodać do sera i żółtek, na koniec dodać krem advocaat (ćwiartkę, może troszkę więcej). Biszkopty namoczyć w mocnej kawie, ułożyć je na blaszce lub w naczyniu szklanym i zalać masą serową, całość posypać kawą lub kakao (można przekładać biszkopty na zmiane raz biszkopty raz masa). Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Naprawdę jest przepyszne. Smacznego.
Potrzebne przybory:
miska, naczynie szklane lub blaszka, mikser, szklanka
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | jedna porcja około 250 kcal |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | BEATISA |