Sk艂adniki:
8 kostek fileta z dorsza,
2 kg ziemniakow,
5 duzych cebul,
5 zabkow czosnku,
8 jajek,
oliwa z oliwek,
sloik czarnych oliwek,
sol,
3 listki laurowe.
Jak przyrz膮dzi膰?
- na patelnie wlac oliwe (tak aby zakryla dno)
- pokroic cebule na plastry i ulozyc na patelni
- na cebule polozyc kostki rybne
- dodac rozgnieciony czosnek i listki laurowe
- calosc posolic (nie mieszac)
- przykryc patelnie pokrywa i dusic na malym ogniu tak aby cebula sie nie przypalila
- gdy ryba bedzie juz miekka rozdrobnic ja na mniejsze kawalki
- dusic ryba i cebula zmiekna i calosc nabierze zolto-zlotego koloru
- odstawic
- w miedzyczasie obrac ziemniaki, pokroic je w wieksza kostke i ugotowac, posolic
- ugotowac jajka na twardo
- w naczyniu zaroodpornym ulozyc warstwe ziemniakow
- nastepnie warstwe wczesniej przygotowanej ryby w sosie
- na rybe ulozyc reszte ziemniakow
- na ziemniakach ulozyc plasterki jajek i czarnych oliwek
- polac oliwa z oliwek i zapiekac w temp. 180潞ok 20 min.
- smacznego
Potrzebne przybory:
wysoka patelnia z pokrywa, naczynie zaroodporne, garnek na ziemniaki.
Uwagi:
Przepis jesy na ok. 6-7 osob, wiec zawsze mozecie zmniejszyc lub zwiekszyc ilosc skladnikow wg wlasnych potrzeb. Nie dodawajcie innych przypraw, tylko i wylacznie sol.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudno艣膰 | wymagaj膮cy |
Porcje | 6-7 |
Autor | Flor |