Składniki:
Filety z mintaja lub innej ryby ok. 1 kg, 5 dużych marchewek, 5 dyżych cebul, pietruszka korzeń - 2 szt., mały seler, mąka do panierowania ryby, olej do smażenia ryby i duszenia warzyw, koncentrat pomidorowy około 400-500 g, pieprz czarny, sól, 2 łyżeczki cukru, ziele angielskie, liść laurowy.
Jak przyrządzić?
Ryby lekko osolone wystarczy smażyć na oleju w mące. Biorę bardzo dużo pokrojonej w zapałki cebuli (jak najdłuższe włókna), dużo startej grubo na tarce marchwi – włókna muszą być jak najdłuższe - tak żeby przy duszeniu marchew nie zamieniła się w breję. Osobno na oleju z niewielką ilością wody duszę (10-15 min) marchew, osobno cebulę - bardzo trzeba uważać, aby się nie przyrumieniła - potrawa będzie gorzka. Osobno białe warzywa, tj. seler i pietruszkę – proporcje jak w rosole. Później uduszone jarzyny mieszam, daję sporo koncentratu pomidorowego, słodzę, pieprzę, daję liść i ziele angielskie - tak powstaje tzw. sos grecki. Ciepłe w dużym naczyniu układam warstwami – jarzyny, usmażone ryby. W sumie ryba jest wspaniałym dodatkiem do duszonych warzyw, ale jednocześnie tworzy nową jakość. Najlepsza jest na zimno następnego dnia – nie czuje się zapachu marchwi, tylko nowy niepowtarzalny smak.
Potrzebne przybory:
tarka z dużymi okami, deska, nóż, patelnia, trzy rondle do duszenia warzyw, garnek do wymieszania jarzyn i zrobienia sosu i naczynia - np. salaterki lub słoiki do przechowywania produktu
Jak podawać?
Na zimno z bułką.
Uwagi:
Jarzyn nie wolno rozgotować, powinny być pokrojone na zapałkę lub starte na tarce, krótko duszne w oleju z dodatkiem odrobiny wody, soli i pieprzu, nie można ich przypalić, powinno się duśić je osobno - patrz wyżej.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Jasio |