Składniki:
Ciasto: 4 duże jajka, szczypta soli, 6 łyżek cukru, 5 łyżek mąki tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa I: 25 dag masła lub margaryny, 1 szkl. cukru pudru, 3 żółtka, 1 kg bananów, 1 galaretka cytrynowa. Masa II: białka z 3 jaj (pozostałe z jajek po wykorzystaniu żółtek do masy I), 3/4 szkl. cukru, 1 galaretka cytrynowa.
Jak przyrządzić?
Ciasto: białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, na koniec ubijania dodać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Masa I: Masło, cukier puder i żółtka utrzeć na puszek. Banany obrać i zmiksować. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Do masy dodać powoli zmiksowane banany i ucierać do momentu połączenia się bananów z masą (jeśli masa się zwarzy, można wstawić do naczynia z gorącą wodą). Następnie dodać galaretkę (lekko stężałą) i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masę bananową wlać na ostudzony biszkopt i wstawić do lodówki. Masa II: Białka ubić z cukrem, gdy powstanie sztywna piana, dodać galaretkę lekko stężałą (galaretkę tak samo rozpuścić jak do masy I), dobrze wymieszać i wylać na masę bananową. Po zastygnięciu mas rozłożyć dowolne owoce (oprócz bananów i kiwi) i zalać czerwoną galaretką (2-3 op.). Wstawić do chłodnego miejsca. 3 galaretki rozpuścić najlepiej w 1 l wody. Smacznego!
Uwagi:
Nie trzeba dodawać owoców pod czerwoną galaretkę. Ja nie dodawałam.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Mycha |